Inhoud

Als je polyfone muziek wilt noteren op een enkele balk zul je je moeten realiseren hoe muzieknotatie daarmee omgaat...

 

In muzieknotatie zul je volkomen duidelijk moeten maken wanneer een noot begint en weer ophoudt. Voor monofone muziek is dat eenvoudig; alle noten staan achter elkaar, pas als de noot (of rust) afgelopen is begint de volgende. Als er rechttoe-rechtaan meerstemmigheid genoteerd word door extra bolletjes aan de stokken te hangen verandert er wat begin en einde van de noten aangaat niet zoveel, die gaan gewoon mee met de noot waar ze aan vast gemaakt zijn (volgnoten in MusiCAD).

 

Ingewikkelder wordt het als de volgnoten anders van duur zijn of er echt polyfone (meer zelfstandige partijen) in een balk genoteerd moeten worden.

De strategie is steeds: zoek eerst het 'pad' over de kortste nootduur in de maat, hang langere noten aan een bestaande stok (of rust), maak de noot vervolgens los met <'>

polyfonie.jpg

Het kortste-duur-pad loopt in bovenstaande maat looptbijna geheel over de onderste partij. Halverwege de derde tel heb je een list nodig om e.e.a. te noteren: een rust van een achtste met een kwartnoot als volgnoot.

polyfonie-2.jpg

 

Ingewikkelder polyfonie zul je makkelijker noteren door twee afzonderlijke partijen te gebruiken en die in 1 balk weergeven.

 

zie ook:

     Voorbeelden piano

musicad.nl
musicad.com
Volg MusiCAD op Twitter
Polyfonie