Inhoud Voorbeelden - partituur Voorbeelden - tekst

Met opmaaksjablonen kun je snel en eenvoudig een groot aantal opmaakwijzigingen met 1 handeling uitvoeren. Bij het bewerken van 4-stemmige koormuziek is het praktisch om tijdens het bewerken iedere partij afzonderlijk op een balk te hebben, terwijl op papier liefst alles op een systeem van 2 balken weergegeven moet worden.

 

Een praktijkvoorbeeld aan de hand van 'Schuberts Adieu'.

vb-opmaaksjablonen1.jpg

Het partijoverzicht ziet er als onderstaand uit:

vb-opmaak2.jpg

Eerst de exercitie zonder sjablonen.

Wat er moet gebeuren is dat de partij 1 en 2 op de bovenste balk moeten komen met in de sopraanpartij de stokken naar boven en in de altpartij naar beneden. De tenor- en baspartij idem op de onderste balk. We behandelen eerst de stokken:

Klik op de sopraanpartij (of ga met <Tab>, <uparrow.gif> en <Enter> daar naar toe) Klik dan op voorbeelden_-_sjablonen.jpg (of gebruik <ctrl-uparrow.gif>) om stokken voor die partij omhoog te zetten. Doe hetzelfde voor de tenorpartij. De altpartij en de baspartij worden soortgelijk behandeld met voorbeelden_-_sjablonen1.jpg.

voorbeelden_-_sjablonen2.jpg

Nu het in één balk zetten van de sopraan en altpartij. Ga naar de altpartij en druk op voorbeelden_-_sjablonen3.jpg. Doe hetzelfde met de baspartij. Het resultaat moet er nu uitzien als:hieronder weergegeven:

voorbeelden_-_sjablonen4.jpg

Klik op de knop Ok en het resultaat in het hoofdscherm moet er uitzien als:

vb-sjablonen3.jpg

Precies wat de bedoeling was, alleen vergt het wel wat veel handelingen... Het kan veel vlugger met een opmaaksjabloon.

Klik op voorbeelden_-_sjablonen5.jpg of <F2>

vb-sjablonen4.jpg

Kies [Koor|4-stemmig op 4 balken] en <Enter>en alles staat weer in de eerste situatie (maar met veel minder handelingen).

 

zie ook:

musicad.nl
musicad.com
Voorbeelden - sjablonen