Inhoud Voorbeelden - piano Visuele hulp

MusiCAD kan overweg met maximaal 32 partijen in een partituur.
Binnen een partituur is er wat MusiCAD betreft één partij de belangrijkste: alle andere partijen moeten qua maatindeling zich aanpassen aan deze hoofdpartij.

 

Bij het bewerken van een partituur is het van het grootste belang dat alle partijen synchroon zijn en blijven; twee partijen die afzonderlijk correct weergegeven worden kunnen in partituur voor problemen zorgen als bijvoorbeeld een opmaat in de ene partij wel, en in de andere niet aanwezig is.

 

Om een partituur te maken kun je in principe een aantal wegen bewandelen:

In alle gevallen is het raadzaam om eerst de hoofdpartij van noten (of rusten) te voorzien.

 

In het eerste geval voeg je aan een enkele partij steeds een partij toe met Nieuwe partij tot je gewenste partituur af is. In het tweede geval kies je al bij het maken van een nieuwe melodie voor het gewenste melodiesjabloon met de benodigde partijen. Een combinatie kan natuurlijk ook. Partijen bijmaken en verwijderen gaat met het partijenmenu.

 

Wisselend aantal partijen

Het kan voorkomen dat een muziekstuk niet steeds even veel partijen/balken in de partituur nodig heeft.
Het onderstaande voorbeeld begint met 1 partij, en gaat (in het refrein) verder met twee partijen zichtbaar in de partituur.

zangtekst-adelita1.jpg

 

Dit kun je voor elkaar krijgen door voor een gedeeltelijk ongebruikte partij (alleen rusten, onzichtbaar) het partijkenmerk WeglatenRustBalken aan te vinken in het partijoverzicht

adelita-partijoverzicht.jpg

In de tweede stem is weglaten-rustbalken aangezet (kwartrust-symbool zichtbaar). De eerste 16 maten van de tweede partij bevatten alleen rusten waarmee de eerste twee regels uit maar 1 balk bestaan.

 

Zie ook

     Veel Voorkomende Vragen - Partituren

     Voorbeelden - partituur

musicad.nl
musicad.com
Volg MusiCAD op Twitter
Werken met meer partijen