Inhoud Veranderen en verwijderen Vergroten en verkleinen

Om te kunnen knippen en kopiëren moet je eerst een stukje melodie selecteren. Als geen blok is geselecteerd, zijn de knip-knop knippen-en-plakken.jpg en de kopieerknop knippen-en-plakken1.jpg grijs en inactief op de knoppenbalk.

knippen-en-plakken2.jpg

Zodra een blok is geselecteerd worden de bijbehorende knoppen actief gemaakt:

knippen-en-plakken3.jpg

Als op de kopie- of knip-knop is gedrukt (of de bijbehorende sneltoets <ctrl-c> resp.<ctrl-x> of menuhandeling is gebruikt) dan zijn er gegevens op het kladblok (klembord) beschikbaar en wordt de plak-knop actief.

knippen-en-plakken4.jpg

Een eerder uitgeknipte of gekopieerde selectie wordt met <ctrl-v> of knippen-en-plakken5.jpg op de plaats van de nootcursor ingelast. Het is mogelijk om een selectie in een andere partij of zelfs in een ander muziekje te plakken; de inhoud van de selectie onder de plak-knop blijft intact bij opvragen van een andere melodie.

 

In overschrijf-modus vervangen de geselecteerde noten bij plakken de reeds ingevoerde noten. Knippen/verwijderen van een selectie vervangt de noten door rusten.

 

In een partituur kun je maten knippen en plakken door de selectie uit te breiden tot de partituur met <shift-uparrow.gif> of <shift-downarrow.gif>

 

zie ook:

     snelcursus

     muziek invoeren

     notatiebalk

musicad.nl
musicad.com
Knippen en plakken